10 Gode grunde til ikke, at lave gratis computerservice

Føler du dig som en røv, hvis du ikke ønsker at løse computerproblemer for venner og familie? Her er nogle grunde til, at du ikke bør føle sig skyldig.

Ligesom de fleste IT-medarbejdere, har jeg haft masser af venner og familiemedlemmer der har bedt mig om at lave deres pc'er. Selv om jeg altid har forsøgt at hjælpe folk, når jeg kunne, er jeg kommet til den erkendelse, at det med få undtagelser er en dårlig idé at lave folks pc gratis.

1. Fremtidige PC-problemer er din skyld!

Når nogen beder dig om at lave deres computer, så gør de det fordi de ikke har kendskab nok til, at løse problemet selv. Og fordi personen, der typisk ikke forstår årsagen til eller løsningen på problemet, forstår de sandsynligvis heller ikke hvilke aspekter der er relateret til problemet, og hvilke der ikke er. Som et resultat af dette, vil alt, hvad der siden sker på computeren, efter du har rørt den opfattes, som værende din skyld. Alle computerejere ved, at problemet ikke var der tidligere - det er kommet efter at du arbejdede på computeren.

2. Folk respekterer ikke din tid

Før jeg holdt op med fixe af computere for venner og familie, havde jeg et stort problem med, at folk ikke respekterede min tid. Folk ringede til mig på alle tider af dagen eller om natten og forventede at jeg droppede alt, uanset hvad jeg lavede, kørte til deres hus, og lavede deres computer straks.

3. Det går nogle gange galt, ikke alt lykkes

Den tredje grund til at jeg ikke kan anbefale gratis PC-service er fordi hvis du ødelægger den, så har du købt den. Jeg har aldrig personligt haft et problem som dette, men jeg kender én, der tog en vens laptop med hjem til reparation og hans tre-årige datter kom til, at smide den på gulvet hvorved den blev ødelagt.

4. Folk værdsætter ikke gratis hjælp

Folk synes at være besat af idéen om, at de bedste ting i livet er dem, der er de dyreste. Dette kan være et problem, når det kommer til at hjælpe folk med deres computere gratis fordi dit råd, opfattes ikke som havende mere vægt end nogen andens.
For at give dig et mere konkret eksempel, er der nogle i min familie, der konstant spørger mig ud om computer spørgsmål. Jeg forsøger at være flink og besvare spørgsmålene, men ofte kan personen ikke lide svaret. I disse situationer, vil denne person fortælle mig, at min bror, min tante, eller nogen andre i min familie, der absolut ingen erfaring har, har fortalt ham det modsatte af, hvad jeg siger. Denne person ender uundgåeligt med, at ignorere mine råd.

5. Folk forventer livsvarig gratis teknisk support

Når du laver en andens computer gratis og du gør et godt job, kan du blive offer for din egen succes. Næste gang, personen har brug for hjælp, vil de huske det gode stykke arbejde du gjorde. Fremover kan du blive bedt om, at hjælpe med alt fra malwarefjernelse til opgradering af operativsystemet.

6. Folk tillægger sig risikable vaner, fordi de får gratis teknisk support

Dette er måske min største ærgrelse i forbindelse til at hjælpe venner med deres computerproblemer. Hvis en ven eller et familiemedlem medlem antager, at du altid vil være der for, at redde dem ud af problemer med computeren, så har de intet incitament til. at forsøge at forhindre problemerne i at opstå. Dermed kan de udvikle risikable vaner eller endda gøre nogle ting, der bare slet ikke giver mening.
Jeg vil give dig et par hurtige eksempler på dette. Jeg har en ven hvis teenage søn inficerede hans computer med alle former for malware under forsøget på at finde gratis porno på internettet. Infektionen var så omfattende, at det tog mig hele weekenden at fjerne den. Jeg foreslog min ven at han enten skulle holde sin søn væk fra sin computer, eller kun tillade ham at få adgang til internettet via et særligt begrænset login. Et par dage senere fortalte min ven mig, at infektionen var tilbage. Efter at have stillet ham et par spørgsmål, opdagede jeg, at han havde givet sin søn administrator passwordet, så han kunne "hente noget fra skolen."
Et andet eksempel var, at jeg engang foretog en harddisk udskiftning for et familiemedlem. Jeg vil ikke kede jer med detaljerne, men udskiftningen gik alt andet end glat. Der var problemer med alt fra BIOS kompatibilitet til det fysiske design. Efter at have brugt hele aftenen på det, fik jeg endelig alt i orden. Da jeg kom hjem dagen efter, lå der en besked på min telefonsvarer fra den person, hvis computer, jeg netop havde opgraderet. Hun sagde, at hun havde ladet sin otte-årige søn skille computeren fordi hun ville have, at han skulle lære lidt om computere, men nu kunne han ikke finde ud af at samle den igen.

7. Det slutter ikke med computere

En anden grund til at jeg ikke anbefaler, at lave computerreparationer gratis for venner eller familie er fordi jobbet ikke altid slutter ved computerreparationer. Når folk finder ud af, at du er god til elektronik kan de finde på andre jobs. For eksempel, hjalp jeg engang en nabo med, at gendanne nogle data fra en dårlig harddisk. To uger senere hjalp jeg til oppe på taget med, at justere hans parabol.

8. Ting kan smitte, lavineeffekten

Nogle gange, når du laver en vens computer gratis, kan forventningerne til gratis teknisk support smitte til gratis support for alle. Jeg fixede en gang en computer for nogen i min familie. Da jeg var færdig, fortalte personen mig, at han havde en ven, der også havde problemer og spurgte, om jeg ikke lige kunne se på det også.

9. Din service er ikke kun gratis, den koster dig penge

For eksempel, vil du formentlig bruge penge på bensin for at køre til din vens hus. Du kan også ende med at bruge ting, som tomme medier eller printerblæk. Jeg har sågar haft venner, der forventede, at jeg forsynede dem med softwarelicenser.

10. Reparation af computere ligner dit arbejde - for meget

Den bedste grund af alle, til ikke at fixe venners computere gratis, kunne være at det minder for meget om dit arbejde. Hvis du bruger hele dagen på arbejdet med, at løse computerproblemer, ønsker du så virkelig, at beskæftige dig med de samme ting i din fritid?